Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

 

Ινδιάνικος μπακλαβάς

 

Τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζω μια πρόκληση: 

να γράψω μερικές συνταγές από την ελληνική κουζίνα όσο το δυνατόν πιο απλές και πιο απλά ώστε να μπορεί να τις καταλάβει και να τις μαγειρέψει ένας έφηβος που σχεδόν ποτέ δεν έχει ξαναμαγειρέψει. Βλέπετε ένας από τους γιούς μου ξενιτεύτηκε από το καλοκαίρι σε μια μικρή πόλη των κεντρικών Ηνωμένων Πολιτειών όπου φιλοξενείται και πηγαίνει στο σχολείο. Μέσα σ΄όλα που του έχουν έρθει στο κεφάλι – τα ήθελε και τα έπαθε και εγώ είμαι πολύ χαρούμενη για την απόφασή του!- θέλει να συστήσει στους οικοδεσπότες κάτι από την ελληνική κουζίνα. Εστιάσαμε σε συνταγές με όσπρια, όσα μπορεί να βρει, κυρίως για λόγους υγιεινής διατροφής. Για γλυκό του πρότεινα αρχικά το σιμιγδαλένιο χαλβά, τον οποίο και έφτιαξε αφού μετά κόπων και βασάνων κατάφερε να βρει σιμιγδάλι. Τώρα και αφού κατάφερε να βρει φύλλο κρούστας μέσω Άμαζον σκεφτήκαμε να φτιάξει μπακλαβά με μέλι που είναι πανεύκολος. Ο μπακλαβάς αυτός – για τον οποίο έχουμε ήδη μιλήσει, για να τον δείτε κλικ εδώ– γίνεται υπέροχος όταν χρησιμοποιούμε φύλλο Βυρητού και ελαιόλαδο. Άγνωστες λέξεις για την μικρή αμερικάνικη πόλη. Τι να κάνει η δόλια ελληνίδα μάνα; Πειράματα έκανε για να βγει ένας τραγανός, εύκολος και νόστιμος μπακλαβάς που ονομάστηκε ινδιάνικος αφού στην πολιτεία της Ιντιάνα είναι το ξενιτεμένο καμάρι μου. Αφιερωμένη λοιπόν στο Θαλή μου η συνταγή αλλά και σε όσους ξενιτεμένους «Θαλήδες» θέλουν να γλυκάνουν τους Γιάνκηδες!

   

800 γρ. φύλλο κρούστας

Μισό κιλό αμύγδαλα ή καρύδια με τη φλούδα τους

3 κ.γλ. κανέλλα σκόνη

1,5 κ.γλ. γαρύφαλλο σκόνη

200 ml σπορέλαιο

100 γρ. βούτυρο αγελάδος ή πρόβειο (όχι μαργαρίνη!!!!)

600 γρ. μέλι της αρεσκείας σας

 

Πρώτα- πρώτα ετοιμάζουμε το χώρο που θα δουλέψουμε. Χρειαζόμαστε αρκετό χώρο, όπως π.χ. το τραπέζι της κουζίνας, για απλώσουμε τα φύλλα και να έχουμε ακριβώς δίπλα το ταψί και τους ξηρούς καρπούς. Επίσης ανάβουμε το φούρνο στους 150ο C (300ο Φαρενάιτ) για να είναι ζεστός όταν βάλουμε το μπακλαβά μας να ψηθεί.

 


Τρίβουμε τους ξηρούς καρπούς. Μπορούμε να τους χοντροκόψουμε στο μούλτι, τους νιώθουμε καλύτερα στο δάγκωμα ή να τους ψιλ
oκόψουμε. Προσωπικά μου αρέσουν χοντροκομμένοι, αλλά στη συγκεκριμένη συνταγή λαμβανομένης υπ’ όψιν της ποσότητας των φύλλων (μόνον αυτή τη συσκευασία είχε στο Άμαζον!), μπορούμε και να τους ψιλοκόψουμε. Τους ανακατεύουμε σ΄ένα μπολ με την κανέλλα και το γαρύφαλλο.

Βάζουμε στον πάγκο το βαθύ ταψί του φούρνου και το μπολ. Ανοίγουμε προσεκτικά τη συσκευασία των φύλλων (αν είναι κατεψυγμένα, τα βάζουμε στο ψυγείο από την προηγούμενη ημέρα για να ξεπαγώσουν με την ησυχία τους!), και τα τοποθετούμε δίπλα στο ταψί. Τώρα πρέπει να αρχίσουμε να στρώνουμε τον μπακλαβά ήρεμα αλλά σχετικά γρήγορα για να μην στεγνώσουν τα φύλλα. Αν στεγνώσουν δεν έγινε και μεγάλο κακό, αλλά θα μας δυσκολέψει. Μπορούμε βέβαια κάθε φορά που παίρνουμε ένα φύλλο, να σκεπάζουμε τα υπόλοιπα με νωπή πετσέτα, αλλά με συντονισμένες κινήσεις μπορούμε να το αποφύγουμε.

 

Παίρνουμε ένα φύλλο το στρώνουμε στο ταψί, δεν πειράζει αν έχει ζάρες. Βάζουμε με τον ίδιο τρόπο ακόμη τρία φύλλα (συνολικά τέσσερα) και αμέσως με το χέρι σκορπάμε περίπου δυο κουταλιές της σούπας ξηρούς καρπούς. Δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κουτάλι, με τη χούφτα μας παίρνουμε περίπου τόσους και τους σκορπάμε. Απλώνουμε ένα φύλλο και βάζουμε πάλι ξηρούς καρπούς. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να μας μείνουν τέσσερα φύλλα τα οποία βάζουμε χωρίς ξηρούς καρπούς ενδιάμεσα.

Αν βάζοντας τους ξηρούς καρπούς διαπιστώσουμε ότι περισσεύουν ή είναι λιγότεροι σε σχέση με τα φύλλα  που απομένουν, δεν έγινε και τίποτε, αυξάνουμε ή μειώνουμε ανάλογα την ποσότητα των ξηρών καρπών κάθε φορά που βάζουμε. Αλλά και περισσότερα φύλλα να βάλουμε χωρίς ξηρούς καρπούς στο τέλος, πάλι δεν πειράζει.

 

Όταν στρώσουμε και το τελευταίο φύλλο, κόβουμε τον μπακλαβά φροντίζοντας το μαχαίρι να πάει μέχρι κάτω. Για το κάνουμε εύκολα κόβουμε αρχικά ένα σταυρό στη μέση, μετά τα τετράγωνα που δημιουργήθηκαν ξανά στη μέση και ξανά το ίδιο μέχρι να σχηματιστούν κομμάτια με πλευρά 5 εκ. περίπου. Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα για να μη στεγνώσει.

 

Σ’ ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο μέχρι να αρχίζει να κοχλάζει. Προσοχή μην το κάψουμε. Μόλις αρχίσει να βγάζει τις πρώτες μπουρμπουλήθρες το βγάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε το μπακλαβά στα κοψίματα που κάναμε και γύρω-γύρω. Για να γίνει πιο εύκολα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μπρίκι ή κάτι που στο χείλος έχει ρύγχος.

Ψήνουμε το μπακλαβά για 110’ περίπου μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα, να ψηθούν καλά όλα τα φύλλα και οι ξηροί καρποί.

Μόλις ξεφουρνίσουμε περιχύνουμε το μπακλαβά με το μέλι στοχεύοντας και πάλι στα κοψίματα και γύρω-γύρω. Δεν το κάνουμε με το βάζο, χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι ή ακόμη και ένα πιρούνι. Αφήνουμε το μπακλαβά να κρυώσει για να πάει το μέλι παντού και να σταθεροποιηθεί.

Καλή επιτυχία, Θαλή μου, και μην ξεχάσεις να μου στείλεις φωτογραφίες!

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με ακολουθήσετε στο Google, εφόσον έχετε λογαριασμό ή να ακολουθήσετε την ομάδα μου "Κολατσιό!!" στο Facebook. Έτσι θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε καινούργια συνταγή. Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση, θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας ευχαριστώ!

 Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!

Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου