Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020


 

Αλοιφή ρέγγας 

...για υπερτασικούς



(Πριν αρχίσω τη γνωστή πολυλογία μου, διευκρινίζω ότι δεν είμαι διατροφολόγος. Η συνταγή έγινε μετά από ερασιτεχνική μελέτη σε ότι αφορά την περιεκτικότητα σε αλάτι στην προσπάθειά μου να προσφέρω ένα μεζεδάκι σε φίλο που λόγω υπέρτασης αποφεύγει την κατανάλωση αλατιού.)


Φεύγω, πάω να μαγειρέψω!” είπα στον πολύ καλό φίλο Χρήστο.

Τι καλό θα τους μαγειρέψεις σήμερα;” με ρώτησε ως πιστός καλοφαγάς και τέως πολυφαγάς, πλην όμως με υπέρταση.

Φασολάδα! Θα ψήσω και μια ρέγκα...”

Με σκότωσες”, μου είπε με πόνο. “Δεν θυμάμαι από πότε έχω να φάω καπνιστή ρέγκα! Τόσο αλάτι που έχει!”


Στο σπίτι καθώς μαγείρευα σκεφτόμουν το βλέμμα του Χρήστου γεμάτο πόνο (sic) για την καπνιστή ρέγκα. Αν μπορούσα να κάνω κάποιο μεζεδάκι με ρέγκα που θα μπορούσε να φάει! Κάτι τέτοια περνούσαν απ’ το μυαλό μου καθώς έψηνα το καπνιστό ψαράκι πάνω από τη φλόγα και το φιλετάριζα. Ήξερα ότι κάποιο ελάχιστο αλάτι μπορεί να καταναλώσει. Ταυτόχρονα ομολογώ ότι ένιωθα και λίγο ένοχα που τσιμπολογούσα κομματάκια σκέτης ρέγκας και προσπαθούσα να κρατηθώ και να μην τη φάω ολόκληρη τόσο που μου αρέσει. Ανεβοκατέβασα μερικές ιδέες και τις κράτησα στο μυαλό μου. Πρώτα έπρεπε να ψάξω λίγο για την περιεκτικότητα της ρέγκας σε αλάτι. Ιδού τι βρήκα λοιπόν:


Ρέγκες υπάρχουν διαφόρων ποιοτήτων και διαφόρων αλατοτήτων. Η κλασσική καπνιστή ρέγκα που αγοράζουμε από το μπακάλη, ψήνουμε στη φωτιά και παλιότερα με εφημερίδες περιέχει 10 -15 % αλάτι. Πήρα ως δεδομένο την ανώτερη περιεκτικότητα του 15% για να μπορέσω να υπολογίσω, πάντοτε ερασιτεχνικά και στο περίπου, πόσο γραμμάρια αλάτι θα έχει το έδεσμα που θα προκύψει. Τελικά χρησιμοποίησα 20 γρ. καπνιστής ρέγκας που σημαίνει ότι τελικά το μεζεδάκι μου περιείχε περίπου 3γρ. αλάτι, αν δεχτούμε το παραπάνω 15%. 3 γραμμάρια αλατιού λοιπόν σε συνολική ποσότητα περίπου 200γρ. Δεν είναι κι άσχημα! Ε! Δεν θα το φάει κι όλο, αν και είμαι σίγουρη ότι θα ήθελε...


Έκανα λοιπόν τα πειραματάκια μου, έκανε και η οικογένεια τις γευστικές δοκιμές ήθελε δεν ήθελε, καταλήξαμε σε μια ελάχιστα αλμυρή αλοιφή με άρωμα ρέγκας. Την έβαλα σ΄ένα βαζάκι και την πήγα στο Χρήστο. Ήταν ο τελικός αποδέκτης και δοκιμαστής. Μου έχει πει ότι λόγω της αποχής από το αλάτι έχουν ενταθεί η όσφρηση και η γεύση και ήλπιζα ότι η μικρή ποσότητα ρέγκας που χρησιμοποίησα θα αρκούσε. Είχα δίκιο! Μάλιστα ο Χρήστος έκανε και δοκιμές με διάφορα ψωμάκια και παξιμαδάκια (μάλλον για να δικαιολογήσει στον εαυτό του τη μια ακόμη και τη μια ακόμη και τη μια ακόμη μπουκίτσα που ήθελε...) για να καταλήξει ότι το καλύτερο είναι με λευκά παξιμαδάκια κάνοντας περί τούτου μια μακροσκελή, λεπτομερή ανάλυση, αλλά δεν θα σας τη πω. Μόνον εγώ έχω το δικαίωμα να πολυλογώ εδώ μέσα!


Αλοιφή καπνιστής ρέγγας


  • 20 γρ. καπνιστή ρέγγα φιλέτο

  • Μια μέτρια πατάτα βρασμένη, περίπου 100 γρ.

  • Λίγο ξερό κρεμμύδι, περίπου όσο ένα καρύδι

  • Το χυμό από μισό λεμόνι

  • 50 γρ. ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο

  • 3-4 κ.σ. μαϊντανό


Απλά πράγματα: ρίχνετε τα υλικά στο μπλέντερ και πολτοποιείτε. Τέλος!


Για να μη λερώνετε και πολλά, - απολαυστικό το μαγείρεμα αλλά θα ήταν απολαυστικότερο αν δεν είχε το κουσούρι να λερώνονται τα σκεύη -, μπορείτε εάν έχετε ραβδομπλέντερ να πολτοποιήσετε τα υλικά απευθείας στο βάζο που θα το διατηρήσετε. Βεβαιωθείτε ότι το ραβδομπλέντερ χωρά απ΄ το στόμιο του βάζου πριν ρίξετε τα υλικά. Εγώ το έκανα στο μούλτι διότι για μια ακόμη μια φορά έξω ξεμείνει από ραβδομπλέντερ, ούτε θυμάμαι πόσα έχω χαλάσει. Αυτό μαζί με το στεγνωτήρι για τις σαλάτες και το σινουά νομίζω ότι είναι τα εργαλεία φετίχ της κουζίνας μου!


Σε κάποια επόμενη ανάρτηση θα σας δείξω πώς φιλετάρουμε τη ρέγκα ώστε να έχουμε λαχταριστές μπουκίτσες χωρίς κοκκαλάκια. Προς το παρόν σας λέω ότι η ιστορία της ρέγκας ανά τους αιώνες είναι αρκετά ενδιαφέρουσα κι αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ όπου θα βρείτε και μια ακόμη συνταγή για αλοιφή ρέγκας όμως με πολύ περισσότερο αλάτι.


Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”! Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση, θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας ευχαριστώ!


Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!

Αλέκα Νικολαΐδου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου